Međunarodni tjedan gluhih 2017. godine

Dragi svi,

Obilježavanje Međunarodnog tjedna gluhih osoba  nam se približava.  Međunarodni tjedan (Dan) gluhih obilježava se u cijelom svijetu svake godine posljednjeg tjedna u rujnu. Cilj obilježavanja Međunarodnog tjedna gluhih je podizanje svijesti javnosti o specifičnim problemima i potrebama gluhih osoba, što je jedna od temeljnih pretpostavki za poboljšanje njihova položaja u društvu i kvalitete života.

30.09. 2017 od 18h u sklopu programa za MTG u Udruzi će gostovati, već nama dobro poznata Udruga DLAN koja će održat predstavu pod nazivom “Put oko svijeta”.

Udruga «Kazalište, vizualne umjetnosti i kultura gluhih – DLAN» osnovana je 2001. godine na inicijativu samih gluhih osoba s osnovnim ciljem promoviranja kulture Gluhih te kazališne i vizualne umjetnosti u Hrvatskoj i inozemstvu.
Udruga “DLAN” djeluje na razvijanju kreativnosti i samopoštovanja Gluhih, te većoj dostupnosti umjetničkih i kulturnih događanja zajednici Gluhih i nagluhih. Sudjelovanje na kongresima i festivalima Gluhih diljem svijeta uvelike nam pomaže u razvijanju te vrlo važne grane koja je kod nas tek u začetku. Kao što i samo ime udruge govori, jedna od primarnih zadaća im je promocija kulture gluhih. Kulturu svake države i svakog naroda karakterizira, na prvom mjestu, jezik, pa je tako i u zajednici gluhih jezik jedna od glavnih karakteristika. Jezik zajednice gluhih se zove znakovni jezik i to je skup znakova koji se izvode pokretima ruku, mimikom, izrazom lica i držanjem tijela. Neophodno je naučiti i čujuću populaciju našem jeziku jer bez njihove pomoći pri prevođenju i boljoj komunikaciji s čujućom sredinom naš jezik sve više gubi svoj smisao, a to je olakšati komunikacuju među gluhima i poboljšati komunikaciju između gluhih i čujućih.