Edukativna platforma za učenje HZJ- VOLONTERI i POLAZNICI TEČAJA HZJ

Gluhim osobama nedostatak sluha smanjuje mogućnost primanja informacija, a nemogućnost ravnopravnog korištenja „materinjeg“ znakovnog jezika stavlja ih u položaj diskriminirane grupacije u široj socijalnoj sredini. Upravo iz tog razloga jedan od temeljnih ciljeva i zadataka UGNIŽ-a jest edukacija ljudi o načinu pristupanja i komunikacije s osobama oštećenog sluha. Udruga niz godina provodi besplatne tečajeve znakovnog jezika za sve zainteresirane građane. Godine 2016. Udruga u suradnji s Medicinskom školom organizira tečajeve za učenike odnosno buduće medicinsko osoblje koje će se tijekom svoje karijere zasigurno susretati i s osobama oštećena sluha. Od godine 2017. Udruga provodi predavanja o pristupanju osobama oštećena sluha u osnovnim i srednjim školama diljem Istarske županije. Radom na terenu i konkretnim doticajem s djecom i njihovim učiteljima uvidjeli smo kako postoji veliki interes za nastavak ovakvih oblika edukacija (tečajevi, radionice i predavanja).

Ideja je da se krene s realizacijom inovativne neformalno edukativne platforme koja bi poslužila za jednostavno i zabavno učenje hrvatskog znakovnoga jezika  i kulture gluhih osoba. Cilj je da se na radionice, osim građana uključe školska i  predškolska djeca kako bi se od najranije životne dobi djecu učilo da postanu tolerantni i bez diskriminacije prema drukčijim osobama (osobama oštećenog sluha ali i osobama s drugim invaliditetima i poteškoćama).

U razdoblju od 01. do 5 mjeseca 2018. godine, održali smo tečaj 1. i 2. stupnja hrvatskog znakovnoga jezika. U sklopu tečaja, zajedno sa polaznicima osmislili smo edukativne materijale za interaktivne radionice koje će Udruga provoditi sa predškolskom i školskom djecom u razdoblju od 09. do 12 mjeseca 2018. godine.  Svi materijali za  samostalno učenje HZJ bit će uskoro dostupni na našoj web stranici.