O Udruzi

Povijest udruge

Udruga danas

Prema podacima koje donosi Državni zavod za statistiku u Istarskoj županiji u 2017. godini registrirano je 13243 osoba s invaliditetom. Osobe s invaliditetom čine 6,4% ukupnog stanovništva, od čega 2,8% čine osobe oštećena sluha, a u Udruzi gluhih i nagluhih Istarske županije trenutno je učlanjeno 96 osoba  (M 53 osoba / Ž 43 osoba).
Veći dio članova Udruge čine starije gluhe osobe koje su socijalno isključene i to ponajviše zbog osobnog siromaštva, nedostatka osnovnih kompetencija, mogućnosti za cjeloživotno učenje ili zbog diskriminacije. Zbog prekida u komunikaciji starije osobe oštećena sluha nisu standardno pismene te ne razumiju društvene konvencije a samim time su u velikoj opasnosti od prijevara. Njihovo nepovjerenje prema čujućem svijetu pokušavamo otkloniti iz dana u dan kroz radne aktivnosti koje provodimo putem projekata i programa.
Mlađe generacije osoba oštećena sluha mogu djelomično samostalno obavljati svakodnevne poslove i to sve zahvaljujući boljem školovanju te boljem povezivanju sa svijetom i to ponajprije radi svladavanja tehnologije i korištenja društvenih mreža.
Svim osobama oštećena sluha potrebna je pomoć prevoditelja i tumača hrvatskog znakovnoga jezika, kako u obrazovnim institucijama tako i prilikom svladavanja svakodnevnih životnih situacija (pravna ili socijalna pomoć, odlazak kod doktora, odlazak u banku i slično).

Posjeti nas

Anticova 5, 52100 Pula
Tel: 051 210  752

Radno vrijeme

Pon – Pet    

09:00  – 16:00 pm

Newsletter

Pratite naš program rada