EDUKUCIJA POLICIJSKIH DJELATNIKA U PULI SA SOIH-om 10.06.2014.

Edukacija policijskih službenika o poboljšanju kvalitete policijskog postupanja i pristupa osobama s invaliditetom
U Istarskoj županiji, po posljednjim podacima, živi 14 tisuća osoba s invaliditetom, što čini 6,8%  stanovništva. Osobe s invaliditetom u svakodnevnom životu susreću se sa brojnim poteškoćama, uglavnom uvjetovanim nerazumijevanjem okoline za njihove specifične potrebe.
Policijska uprava istarska nastoji  se približiti osobama s invaliditetom u namjeri da im pomogne u ostvarivanju njihovih prava u slučajevima kad im je za to potrebna usluga policije, bilo da se radi o upravnim poslovima ili su žrtve prekršaja ili kaznenih djela.
Obzirom na specifične potrebe osoba s invaliditetom kao i na određene poteškoće na koje nailaze u komunikaciji s okolinom, pa i u kontaktima s policijskim službenicima, Policijska uprava istarska je inicirala zajedničku aktivnost s Društvom distrofičara Istre i krovnom organizacijom u RH, Zajednicom saveza osoba s invaliditetom Hrvatske (SOIH) u sklopu kojeg je dogovorena edukacija policijskih službenika kao i službenika koji rade na upravnim poslovima i poslovima inspektorata kroz 4 modula.

Prvi modul  , održan 25.ožujka 2014. godine u prostorijama PU istarske, bio je namijenjen  policijskim službenicima temeljne policije koji su po prirodi posla u stalnom kontaktu sa građanima. To su policijski službenici koji izlaze na intervencije u situacijama narušavanja javnog reda i mira, obiteljskog nasilja, osiguranja javnih okupljanja, asistencija, ostvarivanje kontakata s osobama koje prebivaju ili borave na određenom području, zaprimaju dojave, pružaju pomoć i zaštitu žrtvama kaznenih djela te provode preventivne aktivnosti.
Edukacija je usmjerena poboljšanju kvalitete policijskog postupanja i pristupa osobama s invaliditetom koji su jedna od najranjivijih skupina društva. Prvi modul započeo je predavanjem dr.med. Zorislava Bobuša, predsjednika Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske koji je policijske službenike upoznao s Konvencijom UN o pravima osoba s invaliditetom, dok je izvršni direktor Hrvatskog saveza udruga invalida rada Leke Sokolaj upoznao  policijske službenike o nizu međunarodnih i nacionalnih propisa kojima su uređena prava invalida.
Marica Mirić, predsjednica Saveza društava distrofičara Hrvatske upoznala je policijske službenike o vrstama invaliditeta.   O specifičnostima i potrebama pojedinih skupina osoba s invaliditetom govorili su : Davor Komar, predsjednik Društva distrofičara Istre, Snježana Raić, predsjednica Društva multiple skleroze Istarske županije, Zlatko Kuftić, predsjednik Udruge slijepih Istarske županije i Svjetlana Cukerić, predsjednica Udruge gluhih i nagluhih Istarske županije.

Drugi i trći modul je održan 09. i 10.06. 2014.
PRIOPĆENJE ZA MEDIJE

odjel za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću
(preneseno skraćena verzija priopćenja Policijske uprave Pula)
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Pregledaj cijeli album EDUKUCIJA POLICIJSKIH DJELATNIKA U PULI SA SOIH-om 10.06.2014.