Posjeta iz srednje talijanske škole Leonardo da Vinci iz Buja

8.12. u posjet su nam stigli učenici i nastavnici Srednje talijanske škole Leonardo da Vinci iz Buja.

Razlog- upoznavanje sa radom udruge i Hrvatskim znakovnim jezikom.

Priča je počela pozivom nastavnice talijanskog jezika – Fiorelle Biasiol .

Željela je u svoja predavanja o komunikaciji uključiti i upoznavanje učenika sa HZJ. Dogovoren je posjet za vrijeme sajma knjiga.

Drugog ponedjeljka u studenom – članovi UGNIŽ dočekali su i ugostili pedesetak učenika i nastavnika iz Buja.

Kratkim uvodnim govorom, uz prijevod na HZJ našeg tumača Bete Radović, upoznali smo goste sa osnovnim podacima o udruzi . Nakon toga je Lara Jurčić Matošević tumač HZJ- asistent u nastavi govorila o svom radu sa učenicima Tiborom Matićem,Petrom Tanković i Žgomba Antoniom.

Svojim izlaganjem potakla je znatiželju kod učenika te su se zaredala pitanja. Na kraju su ona i Beta Radović pokazale prisutnima dvoručnu abecedu i nekoliko znakova a najhrabriji među učenicima su pomoću dvoručne abecede i znakova pokazali svoje ime i prezime .

Raduje kad na licima mladih ljudi vidite radoznalost vezanu za ovu temu jer to su zapravo rezultati višegodišnjih napora udruge na širenju interesa za jezik gluhih.

Važno je reći da je u listopadu prijavljen projekt za dodjelu bespovratnih sredstava projektima udruga u području izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja djece i mladih .

Partneri našoj udruzi na ovom projektu su osim škole iz Buja još i OŠ Vladimir Nazor iz Pazina te Udruga invalida iz Poreča.Ukoliko projekt bude odobren omogućit će nam organizaciju tečaja HZJ u Bujama,Poreču i Pazinu.

Natječaj je raspisan od strane MZOŠ a rezultati će biti poznati u studenom.