13. susret kazališnih amaterskih skupina Istre

glasVečernji termin Susreta kazališnih amaterskih grupa Istre (SKAGI) očito odgovara publici koja je u petak gotovo u potpunosti ispunila veliku dvoranu Spomen doma te s pozornošću pratila nastupe 13. susreta.

Na koncu je nagradu za najbolju predstavu u cjelini pripala kazališnoj skupini koja je prva nastupila – onoj iz potpićanske Osnovne škole Vladimira Nazora koja je izvela “Vuk i sedam kozlića na drugi način”. Školska se teatarska grupa odaziva na ime Produženci, a vodi je Maja Rajšić koja je također proglašena za najbolju voditeljicu susreta. Nagradu za najbolju mušku ulogu u predstavi “Štabel čovik” zaslužio je Luka Ladavac iz kazališne skupine Četvrtašići pazinske OŠ Vladimira Nazora koju vodi Livija Žufić.

Žensku ulogu najbolje je utjelovila Nina Levak iz grupe Pinija koju vodi Roberta Rudela iz karojske područne škole pri pazinskoj OŠVN u predstavi “Osam pravednih svinjica”. Nagradu za kostime i glazbu dobila je predstava “Pod Učkun” kazališne grupe Merlin buzetske OŠ Vazmoslava Gržalje, točnije Područne škole Vrh, koju je vodila Iva Đorđević. Nagradu za kreativno promicanje znakovnog jezika dobila je predstava “Priča o ljubavi” koju je na daske pazinske pozornice postavila voditeljica Nataša Maruškić Popadić iz pazinske OŠVN.

Čak tri nagrade pripale su kazališnoj predstavi “Veli Jože” kazališne skupine Oblaci iz čepićke OŠ Ivana Gorana Kovačića. Dakle, nagrada za najbolju scenografiju, za dizajn plakata te najbolju kolektivnu igru pripala je kazalištarcima koje vodila Davorka Vadanjel. Još je nastupila kazališna grupa viših razreda lupoglavskog odjeljenja pazinske OŠVN koju vodi Iva Major Šujević s predstavom “Zač mene svi odgajaju”, zatim kazališna grupa viših razreda pazinske OŠVN koju vodi Marija Znidarić s predstavom “Plesna haljina žutog maslačka”, pa kazališna skupina Malo veliko kazalište koju vodi Tihana Franković Načinović iz potpićanske OŠVN s predstavom “Debela” te konačno kazališna grupa Sedmi sat koju vodi Nataša Paćelat iz bujske SŠ Vladimira Gortana s predstavom “Prije sata lektire”. Organizator manifestacije bilo je Pučko otvoreno učilište Pazin. (A. DAGOSTIN)

 

Prenosimo u cijelosti članak, objavljen  02.06.2014. u  Glasu Istre. Zanimljiv je  jer se u njemu govori o Nataši Maruškić­-Popadić i Tiboru Matiću, te o promicanju znakovnog jezika.

Naša Udruga provodi već drugi put trogodišnji projekt „Tumač znakovnog jezika-podrška u prevladavanju komunikacijske barijere“ koji financira Ministarstvo socijalne politike i mladih.Projekt omogućava da djeca oštećena sluha uz pomoć tumača znakovnog jezika lakše pohađaju nastavu i vannastavne aktivnosti.U ovaj program uključeni su oboje. Nataša kao tumač Hrvatskog Znakovnog Jezika  a Tibor je dijete oštećena sluha, učenik OŠ Vladimira Nazora u Pazinu.

Značajno je naglasiti da uloga tumača HZJ nije samo tumačenje nastave . Tumač također pomaže učeniku u  uključivanju  u kreativne procese omogućene od strane škole-omogućivši mu da iskaže sve svoje talente.Istovremeno razred,nastavnici,roditelji-stječu saznanja o važnosti HZJ te i na taj način se širi društvena spoznaja o važnosti  HZJ .