Udruga gluhih i nagluhih Istarske županije-Pula osnovana je 05.12. 1948. godine. Glavni inicijator i prvi predsjednik Udruge Rudolf Giadresco formirao je prvi gradski odbor saveza gluhih Pule, pa su samim time udareni temelji organiziranog djelovanja radi osposobljavanja gluhih osoba s područja Istre za razne djelatnosti.Prema podacima koje donosi Državni zavod za statistiku u Istarskoj županiji u 2017. godini registrirano je 13243 osoba s invaliditetom. Osobe s invaliditetom čine 6,4% ukupnog stanovništva, od čega 2,8% čine osobe oštećena sluha, a u Udruzi gluhih i nagluhih Istarske županije trenutno je učlanjeno 96 osoba  (M 53 osoba / Ž 43 osoba).

Veći dio članova Udruge čine starije gluhe osobe koje su socijalno isključene i to ponajviše zbog osobnog siromaštva, nedostatka osnovnih kompetencija, mogućnosti za cjeloživotno učenje ili zbog diskriminacije. Zbog prekida u komunikaciji starije osobe oštećena sluha nisu standardno pismene te ne razumiju društvene konvencije a samim time su u velikoj opasnosti od prijevara. Njihovo nepovjerenje prema čujućem svijetu pokušavamo otkloniti iz dana u dan kroz radne aktivnosti koje provodimo putem projekata i programa.

Mlađe generacije osoba oštećena sluha mogu djelomično samostalno obavljati svakodnevne poslove i to sve zahvaljujući boljem školovanju te boljem povezivanju sa svijetom i to ponajprije radi svladavanja tehnologije i korištenja društvenih mreža.
Svim osobama oštećena sluha potrebna je pomoć prevoditelja i tumača hrvatskog znakovnoga jezika, kako u obrazovnim institucijama tako i prilikom svladavanja svakodnevnih životnih situacija (pravna ili socijalna pomoć, odlazak kod doktora, odlazak u banku i slično).

Prema Zakonu o hrvatskom znakovnom jeziku koji je izglasan 2015. godine svaka gluha, gluho slijepa i nagluha osoba ima pravo na korištenje prevoditelja i tumača znakovnoga jezika u svakodnevnom život.
Vidi: https://www.zakon.hr/z/815/Zakon-o-hrvatskom-znakovnom-jeziku-i-ostalim-sustavima-komunikacije-gluhih-i-gluhoslijepih-osoba-u-Republici-Hrvatskoj

Kako razgovarati s gluhom osobom
1.  Obavezno biti u vidnom polju osobe s kojom razgovarate i gledati ju u oči
2.  Ne pričati sa više osoba u isto vrijeme
3.  Koristiti jednostavne riječi
4.  Govoriti polako i smireno
5.  Koristite znakovnu abecedu (ako ju poznajete)
6.   Koristite pisanu riječ ako se ne možete drugačije sporazumjeti
7.   Nikad ne vičite osobi u uho, jer je to najlošiji pristup
VAŽNO je da svakoj gluhoj osobi pristupiti sa strpljenjem i razumijevanjem.
Slikovni rezultat za jednoručna i dvoručna abeceda