EDUKATIVNO PREDAVANJE U OŠ VAZMOSLAV GRŽALJA BUZET

U ovoj školskoj godini Udruga gluhih i nagluhih Istarske županije kreće s edukacijom djece u školama diljem Istarske županije. Datuma 17.10. 2019. posjetili smo prvu školu, OŠ Vazmoslav Gržalja u Buzetu. Ovom prilikom zahvaljujemo svima u školi koji su nas velikodušno ugostili te djeci koja su aktivno sudjelovala na predavanjima. Predavanje životu gluhih osoba te kako im pristupiti, održala je predsjednica Udruge. Ona je također pripremila djeci zanimljivu Power point prezentaciju koja je dodatno pojašnjavala izrečeno. Učenicima je na kraju predavanja pokazala dvoručnu abecedu te su je zajedno pokušali od početka do kraja znakovati.


Drugi dio predavanja je također bio interaktivan. Učenicima smo najprije pustili zvukovne prikaze različitog stupnja nagluhosti i na kraju potpuna gluhoća. Cilj je bio da učenici shvate kako nagluhe osobe čuju. Dakle, da shvate da iako nagluhe osobe mogu nešto čuti, to ne znači nužno da razumiju sve što čuju. Pustili smo im i različite zvukove koje su simulirale tinitus. Pojedine učenike pozvali smo ispred učionice te smo im dali slušalice kojima su slušali glazbu. Slušalice su trebale djeci onemogućiti da čuju što drugi njihovi prijatelji govore. Cilj ove vježbe je da oni shvate kako se gluhe i nagluhe osobe osjećaju kada su u društvu i ne mogu pratiti razgovor svojih prijatelja koji svi govore u isti glas ili okrenuti od njih.
Cilj ovakvim predavanja je senzibiliziranje djece za probleme ne samo gluhih osoba već i svih OSI. Djeca trebaju shvatiti da postoje različite osobe koje imaju različite poteškoće ali ih to ne čini manje vrijednima ili manje sposobnima.